Christiaan en Constantijn Huygens en de tijdmeting

- 0 reacties

2013 is uitgeroepen tot Huygensjaar. Het MNU juicht dat toe, want wij stellen veel belang in de uitvindingen van Christiaan Huygens op het gebied van de tijdmeting: de slinger en de onrust. Van de eerste slingerklokken die naar de uitvinding van Huygens gemaakt werden, bevinden zich er vier in het MNU.

In 2013 vindt in Den Haag en Leiden een aantal evenementen plaats in het kader van dit herdenkingsjaar. De uurwerken naar de uitvinding van Christiaan Huygens zijn permanent te zien in het MNU.

Tentoonstelling in Den Haag

Naar aanleiding van de herontdekking van de graven van Constantijn en Christiaan Huygens in de Grote Kerk in Den Haag is op 25 april een tentoonstelling over deze twee bijzondere en invloedrijke mannen uit onze Gouden Eeuw geopend. De tentoonstelling in de Grote Kerk is een groots spektakel over het Huis van Oranje, het goud van onze Gouden Eeuw, en de revolutionaire ontwikkeling van de wetenschap. De tentoonstelling duurt tot en met 28 augustus 2013.

De organisatoren brengen de tentoonstelling als volgt over het voetlicht:

“Constantijn en Christiaan Huygens waren uitzonderlijke ondernemers en ontdekkers. Als secretaris van de Prinsen van Oranje heeft Constantijn Huygens het aanzien van de Republiek sterk bevorderd. Zijn briljante zoon Christiaan ontwikkelde zich tot één van de grootste wetenschappers die ons land ooit heeft gekend. genie in de wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde. Daarbij waren zij ook bekwaam en succesvol in het vermarkten van hun wetenschappelijke vondsten en artistieke smaak. De Huygenstentoonstelling laat dan ook zien dat over grenzen kijken en innovatief denken lonend is.

Eyecatcher van de tentoonstelling is een replica op ware grootte van de Oranjezaal in Huis ten Bosch, het woonpaleis van onze voormalige koningin. Het ontstaan van de Oranjezaal en de indrukwekkende schilderijenreeks is het onbetwiste hoogtepunt van de Hollandse schilderkunst in de Gouden Eeuw. Daarnaast is dit hèt voorbeeld van de enorme culturele begaafdheid van Constantijn, die actief betrokken was bij het bedenken van de structuur van het programma.

Het streven om het Huis van Oranje een vorstelijke uitstraling te geven en van Engeland een bondgenoot te maken, heeft een glorieus resultaat gehad; er kwam een Nederlandse koning op de Engelse troon.

Warmte én ambitie in dit bijzondere gezin heeft vrije geesten voortgebracht en enorme en blijvende veranderingen bewerkstelligd. De ideeën en het werk van vader en zoon Huygens hebben grote invloed tot op de dag van vandaag, onder andere op het gebied van wetenschap en politiek. Nog elke dag gebruiken wij van alles wat er zonder de mannen Huygens niet was geweest. De tentoonstelling laat die invloed op het dagelijks leven zien.”

Tentoonstellingen in Leiden

In de universiteitsstad Leiden ligt de nadruk op de wetenschappelijke prestaties van Christiaan Huygens.

Museum Boerhaave heeft een kindertentoonstelling “Vindingrijk” met een zaal vol spellen waarmee je de uitvindingen van de belangrijkste 17de-eeuwse geleerde kunt uitproberen.  In de Leidse Universiteitsbibliotheek vindt de tentoonstelling “Huygens in Leiden” plaats met  originele brieven en manuscripten van vader en zoon, die beiden in Leiden studeerden.

Museum Boerhaave organiseert verder lezingen over het werk van Christiaan Huygens.

Permanent in het MNU

In het Museum van het Nederlandse Uurwerk worden permanent vier uurwerken tentoongesteld, die voortkomen uit de eerste productie van slingeruurwerken, die het gevolg was van de samenwerking tussen Christiaan Huygens en Salomon Coster.

Heel bijzonder is de oudste slingerklok met gewichtsaandrijving, die rechtstreeks te herleiden is tot Huygens’ oorspronkelijke ontwerp.

 

Uurwerk uit werkplaats Coster, ca. 1659
Uurwerk uit werkplaats Coster, ca. 1659

De met schildpad gefineerde klok van Salomon Coster is tot 1 april 2016 te zien in de wetenschapszaal van het Rijksmuseum Amsterdam. U kunt hier een uitgebreider bericht over deze uitleen lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *