De klokkenbok

- Eén reactie

Klokkenhobbyist Jos van Wegen had de wens een zogenaamde bok te bemachtigen, een soort stoel waarop grotere uurwerken buiten hun kast op proef kunnen lopen. Voor veel liefhebbers een wens, die vaak wordt vervuld met geïmproviseerde bouwsels. Jos heeft een weg gevonden om tegen een aantrekkelijke prijs in het bezit van een professioneel uitgevoerde klokkenbok te komen…

 

Hier het verhaal van Jos:

Als medewerker in een zorginstelling te Amersfoort (psychiatrie) kom ik geregeld in aanraking met cliënten die in een hersteltraject serieus trachten de draad van werken weer op te pakken.

Als hobbyist van uurwerken (met name van de Comtoise) lees ik altijd met grote belangstelling ons verenigingsblad. Een tijdje geleden was ik op zoek naar een klokkenbok om daarmee mijn Comtoise uurwerk, ontdaan van deurtjes, achterkant en wijzerplaat e.d., in alle rust en op gemakkelijke ooghoogte, op de werkkruk ernaast zittend, aan alle kanten nauwkeurig te aanschouwen en te inspecteren, af te stellen, van olie te voorzien etc.

Maar wat heeft het een nu met het ander van doen……………

Kort geleden bracht ik een werkbezoek aan De Onderneming in Amersfoort. Dat is een onderneming, onderdeel van die zorginstelling, maar werkzaam op de rand van de psychiatrie en ‘de normale’ maatschappij, alwaar de medewerkers werken vanuit de eigen visie op herstel.

Het werken, het produceren van producten en het leveren van diensten staat binnen De Onderneming uiteraard centraal, maar de medewerkers brengen binnen dit werkconcept hun eigen capaciteiten in. ‘De mens is de maat’ is daarbij het leidend principe.

Ik zag daar o.a. een mooi geoutilleerde houtafdeling, waar vele fraaie producten worden vervaardigd, meestal in opdracht.

Op mijn verzoek hebben de medewerkers daar een prachtige beukenhouten klokkenbok gemaakt. Een degelijke en stabiele klokkenbok met bovenop 2 losse beuken latten die in een uitsparing op juiste maat t.o.v. de touwen en slinger kan worden ingelegd.

Als hobbyist stel ik mij voor dat andere leden wellicht belangstelling zouden kunnen hebben.

In overleg met de leiding van De Onderneming kan ik berichten dat er, indien die belangstelling er zou zijn, de mogelijkheid er is om een kleine serie te gaan vervaardigen.

De stuksprijs van een beukenhouten naturel klokkenbok is € 60. Bij een oplage van minimaal 10 stuks is het voor De Onderneming aantrekkelijk om van start te gaan. De levertijd bedraagt 4-5 maanden. Er is wel een voorintekening voor nodig evenals €10 als aanbetaling (die dan uiteraard later weer van de prijs wordt afgetrokken). Momenteel wordt onderzocht of de bok, tegen enige meerkosten voor transport, bij u thuis kan worden afgeleverd of dat deze, om de vrachtkosten te drukken, bv. tijdens een verenigingsbijeenkomst kan worden afgehaald.

De foto geeft u een goed inzicht in de klokkenbok.

De exacte maten zijn: Hoog 120 cm. Breed 45 cm. Diep 35 cm.

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen gelieve dan een e-mail te zenden naar:

josvanwegen@kpnplanet.nl

One response to “De klokkenbok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *