De stationsklok van St. Pancras

- 0 reacties
Hoggard in zijn tuin

In een verwilderde tuin in het Britse dorp Thurgarton staat tegen de muur van een schuur een metershoge klok. Eigenaar van de klok is de toen 91-jarige Roland Hoggard, een gepensioneerde spoorwegman.

De klok is een relikwie uit de tijd van de industrialisatie. In de gloriedagen van de Britse spoorwegen torende deze klok hoog boven de perrons van het Londense St. Pancras Station uit. Het station is in 1868 geopend als eindpunt van de spoorverbinding tussen Londen en de Midlands.

Het is een groot neogotisch gebouw met een toren en een toen revolutionaire overkapping zonder zichtbare steunbalken. St. Pancras groeide uit tot een van de grootste treinstations van het Verenigd Koninkrijk.

Maar, in de jaren zeventig van de vorige eeuw moest het St. Pancras gesloopt worden.

De perronklok was vervaardigd door E.J. Dent, het bedrijf dat in 1858 het uurwerk van de Big Ben gemaakt had. Hij werd voor 250.000 Engelse pond verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar. Die zou de klok nooit in handen krijgen. De klok sneuvelde, omdat de mannen die de klok naar beneden haalden, hem lieten vallen.

Hoggard, die op het St. Pancras werkte, betaalde 25 pond, veegde de brokstukken bijeen en liet ze op een wagon naar zijn woonplaats vervoeren. Daar zette hij in zijn achtertuin de klok in anderhalf jaar weer in elkaar.

Intussen was de verontwaardiging over het slopen van zo’n uniek stuk architectuur hoog opgelopen. Het St. Pancras ontsnapte ternauwernood aan de sloop en werd in oude glorie hersteld. De klok van Mr. Hoggard was te zeer beschadigd om deze naar Londen terug te brengen, maar op basis van zijn werk kon Dent wel een exacte replica maken.

Die hangt nu als vanouds boven de perrons. Nu, zo’n dertig jaar later, is het St. Pancras opnieuw een groots treinstation, waar dagelijks de hogesnelheidstrein van en naar Brussel en Parijs rijdt.

En om het verhaal af te ronden is de perronklok van Dent, na een tweede leven als tuinklok van Mr. Hoggard en een derde leven als perronklok van het nieuwe St. Pancras, nu nog een vierde leven begonnen in de productenlijn van Dent.

(Met dank aan Marli Huijer)

De laatste versie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *