Maar wanneer? Ook het MNU, als plek waar de tijdmeting centraal staat, kan het niet zeggen.
Binnen is het beter. De collectie straalt als nooit tevoren doordat nieuwe klokken zijn toegevoegd, er is een warme tentoonstelling geopend en als het buiten beter wordt heeft het MNU een prachtige nieuwe tuin, die het verblijf op de Zaanse Schans heel wat aangenamer maakt.
Meer klokken
Een aantal onderdelen van de Nederlandse uurwerkgeschiedenis komt met ingang van dit seizoen beter uit de verf. Het MNU heeft topstukken uit de Schoonhovense collectie in bruikleen weten te krijgen.
In de eerste plaats kunnen we met de nieuw toegevoegde regulateurs van Van Spanje, De Jong en Sardemann een nog vollediger overzicht geven van de ontwikkeling van de precisietijdmeting in Nederland in de 19e eeuw.
Ook de geschiedenis van de Friese staartklok, van het einde van de 18e tot het begin van de 20e eeuw, is in het MNU nu volledig in beeld. Van een zeer vroeg exemplaar in een experimentele kortstaartkast tot en met de laatste opleving, de Friese regulateur. Daar tussenin alle stijlen, met de nadruk op wijzerplaten met mechanieken. Over wijzerplaten met mechanieken gesproken; hiervan zijn er ook veel te zien in het Museum Joure.
Door de toevoeging van twee exemplaren is eindelijk het gat in onze verzameling Nederlandse tafelklokken uit de 18e eeuw weer opgevuld.
Tentoonstelling
Van 31 maart tot en met 31 oktober 2013 toont het MNU een particuliere collectie vroeg 20e eeuwse klokken en klokkenstellen in stijlen variërend van traditioneel tot Art Nouveau en Amsterdamse School.
Klokkenstellen waren in de 19e en vroege 20e eeuw populaire interieurstukken, die de smaak en trends van hun tijd volgden. Afhankelijk van de trend grepen ontwerpers terug op het verleden of probeerde ze nieuwe inspiratiebronnen te ontwikkelen.
De historiserende vormgeving met Delfts blauwe decors, molens en scheepjes maakte plaats voor Jugendstil en Art Nouveau, met als Nederlandse variant de Nieuwe Kunst. Ook de Amsterdamse School, een specifiek Nederlandse variant van de internationale Art Deco, maakte bij de ontwerpers furore.
De hier getoonde schoorsteenklokken en klokkenstellen zijn eigendom van verzamelaar Peter Tock. Hij koopt zijn collectiestukken veelal aan op rommelmarkten. Peter beschikt over de handigheid om de klokken weer te completeren en op te lappen, waardoor hij inmiddels een fraaie collectie heeft weten samen te stellen.
Lees hier meer over de tentoonstelling.
Nieuwe tuin
Waar voorheen het MNU nogal verstopt lag achter een woekerende groene haag, is de entree van de Zaanse Schans bij het MNU na de afgelopen winter veranderd in een aantrekkelijk open gebied. Het museum heeft grond afgestaan voor de vorming van een traditionele Zaanse kralentuin, die in de zomer een uitnodigende verblijfplaats kan zijn voor bezoekers van de Zaanse Schans. En dus ook voor bezoekers aan het museum.
De Kralentuin wordt op 28 april feestelijk geopend met een recital van het zangkoor OPUS55 uit Eemnes, dat een repertoire rond het thema tijd ten gehore brengt. Maar niet alleen op die dag is de Kralentuin een gebied dat uitnodigt tot een kort verblijf!