Klokkenmaker aan het werk in Museum Zaanse Tijd

- 2 reacties

Stel u gaat een dagje naar de Zaanse Schans. Wat is daar te beleven? Of u hebt een oude klok en wilt weten wat een klokkenmaker doet om hem goed te houden. Misschien moet uw klok wel gerepareerd worden.

Traditioneel ambacht is één van de trekkers op de Zaanse Schans. In de geschiedenis van de Zaanse ambachten neemt de klokkenmakerij een belangrijke positie in. Zaanse klokken zijn zelfs meer dan andere producten van de Zaanstreek een internationaal icoon. De Zaanse klok is ook het kenmerk van Museum Zaanse Tijd. Wij laten dit stuk Zaanse – en Nederlandse – geschiedenis zien.

 

Traditie behouden

Het komend halfjaar – van september tot en met februari – gaat die geschiedenis leven: Museum Zaanse Tijd heeft op woensdag, donderdag en vrijdag een klokkenmaker in huis, die het ambacht aanschouwelijk maakt. Dit is de jonge klokkenmaker Fjodor van den Broek. U kunt kijken wat hij met onze klokken doet. U kunt ook vragen stellen. Fjodor staat bij zijn werk open voor vragen in het Nederlands en Engels.

Fjodor is in 2015 afgestudeerd aan de opleiding uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven. Zijn specialisatie was het restaureren van antieke klokken. Tijdens deze opleiding had hij twee stages bij zeer gerenommeerde klokken- en horlogemakers. Daarna heeft hij twee jaar ‘Conservation of Clocks and Related Objects’ gestudeerd aan West Dean College. In beide opleidingen won hij onderscheidingen.

Fjodor wordt zes maanden bij het museum gedetacheerd in het kader van het project Specialistische Kennisborging. Dit project betreft een pilot gericht op het creëren van kansen voor jonge specialisten in erfgoed. Het doel is de relatie te versterken tussen opleidingen en musea en ervoor te zorgen dat waardevolle kennis over museumcollecties en vaardigheden voor collectiebeheer- en behoud worden overgedragen aan de nieuwe generatie.

 

Bescherming van het erfgoed

Als museum beschermen we het kostbare erfgoed dat we beheren. We hebben een plan opgesteld om onze uurwerken en andere kostbaarheden zo goed mogelijk te behouden en geschikt te houden voor de presentatie in het museum. Fjodors taak is het uitvoeren van conservering, reparatie en restauratie van uurwerken in de collectie.

Onze bezoekers kunnen in een authentiek Zaans interieur genieten van prachtige objecten, die vroeger met veel vakmanschap gemaakt zijn. Als onze klokken lopen, dragen ze met hun geluid en beweging bij aan een geweldige ervaring. Museum Zaanse Tijd maakt het nu mogelijk dat het publiek ook de bezigheden kan ervaren van de klokkenmaker die dit instandhoudt.

2 responses to “Klokkenmaker aan het werk in Museum Zaanse Tijd

  1. hallo mensen. vraagje. je ziet soms bol/klauwpoten onder een staande klok. waarom en heeft een bepaalde betekenis. zie uw reaktie zo spoedig mogelijk tegemoet. dit ivm mogelijke aanschaf van een staande klok.
    ben ook tel. te bereiken onder nr. 0651025005.

    b.v.d.

    m.vr.gr.w.

  2. Geachte heer, mevrouw,
    Kunt u mij n gerenomeerd inkoper van Friese staartklokken adviseren?
    De klok heb ik bij het overlijden van mijn vader in mijn bezit gekregen.
    Bij voorbaat dank voor uw advies.
    Met vriendelijke groet,
    D.van Waveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *