Klokkenservies nog steeds favoriet

- 9 reacties


Het 22 delig Nutroma klokkenservies

Wie kent het niet? Het gezellige koffieservies met afbeeldingen van traditionele klokken. Het werd in de jaren ’70 uitgebracht door Nutroma koffiemelk en is geproduceerd door Mitterteich Porzellan. De afbeeldingen en bijschriften werden geleverd door de gerenommeerde klokkenkenner en auteur Jaap Zeeman. Documentatie over de afgebeelde klokken is te vinden in zijn bestseller “De Nederlandse stoelklok” (1969). Het servies bestaat uit een koffiepot, een melkkannetje en een suikerpot en zes verschillende kop en schotels. Op de hoge koffiepot staat ter weerszijden een frontale afbeelding van een statige Hollandse staande klok anno 1750 afgebeeld. De suikerpot laat een Brabantse klok anno 1780 zien en het melkkannetje toont een schippertje anno 1820.

De koffiekopjes zijn gedecoreerd met afbeeldingen van een stoeltjesklok anno 1750 (1), een Friese kortstaart anno 1820 (2), een Zaanse klok anno 1710 (3), een Overijsselse Ruempolklok anno 1750 (4) en een Amsterdammertje anno 1760 (5). De enige niet Nederlandse klok op dit servies is de lantaarnklok anno 1640 (6), zoals die in Engeland en Frankrijk voorkwam. Daarnaast kon het servies worden uitgebreid met ontbijtbordjes en een presenteerstel, bestaande uit een groot bord en zes kleine schoteltjes. De ontbijtbordjes tonen diverse stoelklokken anno 1707, 1728, 1740, 1765, 1775 en 1850. Het grote gebaksbord is voorzien van een aanzicht van een Twentse stoelklok anno 1779, gesigneerd door C.W. Bakker Goor, terwijl de gebaksbordjes dezelfde afbeeldingen dragen als de kopjes.

Detail van het klokkenservies

Het 22-delige Nutroma klokkenservies behoort tot het vaste assortiment van menige kringloopwinkel en rommelmarkt. Bij de gasten van het Museum van het Nederlandse Uurwerk blijft het ook favoriet, als zij een kopje koffie gebruiken. De bekende koffiemelk van Nutricia is daarbij om praktische redenen wel eens vervangen door poeder. Wie nog van deze koffiekopjes over heeft, kan ze zeker kwijt bij ons museum! Overigens is het zeer lezenswaardige standaardwerk van Zeeman antiquarisch nog steeds  te koop in onze bookshop.

9 responses to “Klokkenservies nog steeds favoriet

 1. Beste Carel,

  Ik vond laatst bij de kringloop wat koffielepeltjes met een zaanse klok erop (achterop vz5 90) en een friese klok erop met tekst – friese klok (achterop vz5 90)

  groeten
  tonvanachthoven

 2. Hallo Carel en Piere,

  Ik heb ook wat gescoort,koffiepot-kop en schotel-zelfs een gebakservies,
  als ik weer in de buurt ben zorgen jullie maar voor de inhoud.

  groeten Karel Helwig

 3. Beste Carel,deze karel(helwig) heeft nog wat voor je in petto,een kruiwagen volo met kopjes schoteltjes koffiekannen! gebakservies enz.enz.wel het juiste hoor.
  dat wordt weer gezellig zakendoen.De klokken hobbyist van de bollenstreek

 4. Ik vond laatst deze set in mijn kelder.. Ben benieuwd wat t waard is.. En of t zeldzaam etc meer info graag. Met vriendelijke groeten,

 5. Ik heb er een groote set van in de kelder staan.. 12 persoon (zo uit Mn hoofd) weet niet goed wat ik er mee moet eigenlijk :€

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *