Lezing over de klok als sleutel tot onze cultuur

- 0 reacties

In 1934 schreef Lewis Mumford in Technics and Civilization: “De klok, niet de stoommachine is de sleutel tot het moderne industriële tijdperk”.

Op 13 oktober houdt Teun Koetsier een voordracht, waarin hij nagaat in hoeverre die stelling houdbaar is. Teun Koetsier is universitair hoofddocent geschiedenis van de wiskunde aan de Vrije Universiteit en was in 2009 één van de sprekers op het Antikythera-symposium van het MNU.

De lezing is gekoppeld aan de nu lopende tentoonstelling in het MNU, die aan de hand van opmerkelijke wijzerplaten van zakhorloges uit de 18e en 19e eeuw laat zien hoe de mens de tijd steeds meer naar eigen behoefte ging gebruiken.

Tijdstip: 13 oktober 2013, 15.00 uur

Plaats: Restaurant In de Hoop op de Swarte Walvis, Kalverringdijk 15, vlakbij het MNU.

Titel: Lewis Mumford revisited

Lewis Mumford (1895 – 1990) was een Amerikaanse historicus, wetenschapsfilosoof, literair criticus en schrijver. Hij is vooral bekend door zijn studie van steden en stedelijke architectuur en door zijn pionierswerk binnen de techniekgeschiedenis.

Volgens Mumford begint de technische ontwikkeling sinds de Middeleeuwen met de klok, de belangrijkste bouwsteen voor de ontwikkeling van het kapitalisme. Dankzij de klok werd tijd grijpbaar en verhandelbaar. De klok is het belangrijkste prototype voor alle andere machines. Daarom kan de klok gezien worden als sleutel tot onze cultuur.

Dit idee is verder uitgewerkt door David S. Landes, van wie in 1983 het belangrijke boek Revolution in Time verscheen.

De lezing kan worden bijgewoond in combinatie met een bezoek aan het museum, waar de tentoonstelling te zien is. De entree is gelijk aan de normale entree van  €8,00. Vrienden van het MNU en Museumkaarthouders betalen €4,00. Belangstellenden wordt verzocht zich in het museum te melden. Hier kan de entreeprijs voldaan worden.

Het aantal plaatsen voor de lezing is beperkt. Als u zeker wilt zijn van deelname, meldt u zich per mail aan via directeur@mnuurwerk.nl.

De lezing duurt ongeveer een uur. Het museum is na 16.00 gesloten voor het publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *