Lezing “De sympathie van slingeruurwerken en verder” verruimde onze blik

- 0 reacties

Op 7 oktober 2012 bezochten zo’n 40 belangstellenden de lezing van Prof. Henk Nijmeijer over synchrone slingers. De lezing was door het MNU georganiseerd in het kader van het Weekend van de Wetenschap. Het verhaal van onze collectie blijkt duidelijk nog altijd relevant te zijn voor ontwikkelingen in de wetenschap!

De lezing van Nijmeijer
De lezing van Nijmeijer

De lezing begon met de verschijning van Horologium Oscillatorium in 1673. In dit boek schrijft Christiaan Huygens al over het eigenaardige gedrag van twee identieke slingers die dicht bij elkaar bewegen.

Afhankelijk van omgevingsfactoren kunnen slingers elkaar zo beïnvloeden dat ze in fase of juist in tegengestelde fase bewegen. Overigens komt het verschijnsel van sympathische beweging veel meer voor in de natuur. En zelfs tussen mensen. Het gaat allemaal om de overdracht van energie en informatie tussen twee of meer betrokkenen.

Bij de verklaring waarom oscillatoren gelijkop of juist tegenovergesteld bewegen spelen soms onvoorspelbare factoren een rol. De studie van dit verschijnsel leidt tot nieuwe mogelijkheden om systemen te maken die bedoeld zijn om gedrag te beïnvloeden. Henk Nijmeijer gaf voorbeelden van bijvoorbeeld nieuwe technieken om autoverkeer veiliger en vlotter te laten doorstromen.

Eén en ander werd levendig geïllustreerd met verschillende filmpjes, animaties en geluidsfragmenten en met een opstelling waarin Nijmeijer de synchronisatie van twee metronomen demonstreert.

Na de lezing
Na de lezing

Na de lezing was er gelegenheid voor een bezoek aan de tentoonstelling in het MNU, een goede omgeving om over de lezing na te praten. In de tentoonstelling waren verschillende tot de verbeelding sprekende slingersystemen te zien.

Benieuwd naar de tentoonstelling? Klik dan hier.

Over de actie van dubbele slingers is ook dit interessante artikel verschenen: BHI150 DeZeeuw_Grimbergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *