Moffel en Pier in klokkenmuseum

- 2 reacties

Deze voorjaarsvakantie brengen de kleuterhelden Moffel en Pier een bezoek aan het Klokkenmuseum op de Zaanse Schans. De nieuwsgierige vrienden onderzoeken onder het oog van kleuters hoe klokkijken in zijn werk gaat. Verder komen er verschillende klokken aan bod. De speciale kleutervoorstelling is bedoeld voor kleine bezoekertjes van vier tot zes jaar. De wijsneuzerige wurm Piertje en de enthousiaste mol Moffel genieten al jaren populariteit bij de allerkleinsten dankzij het NTR-schooltelevisie-programma “Koekeloere”. Ook Flip de Beer, een andere figuur uit dit educatieve programma, maakt zijn opwachting in het Klokkenmuseum. Onder begeleiding van ouders of grootouders kunnen de kinderen een speurtocht door het museum maken met een officieel Flip de Beer-diploma als beloning.

De voorstelling is te zien op 25, 27, 28 en 29 februari om 14.00 uur en 15.00 uur. Op tijd komen is belangrijk, want tijdens de voorstelling gaan de deuren dicht. Deelname is € 4.00 per kind. Voor kinderen die een wekker of kookwekker kunnen laten zien, is er bovendien een aardigheidje. Het kleuterprogramma vindt plaats in het kader van Xperiment, een project van de samenwerkende musea voor wetenschap en techniek. Het Museum voor het Nederlandse Uurwerk is te vinden op de Kalverringdijk 3. Inlichtingen en reserveringen telefonisch (075-6179769) of per email (mnuurwerk@planet.nl).

Flip de Beer werkt aan een Friese draaibank

 

2 responses to “Moffel en Pier in klokkenmuseum

  1. De kleuter-activiteit in het museum bleek een groot succes. Ruim 150 dol-enthousiaste fans tussen 4 en 7 jaar genoten met ouders en grootouders van de voorstelling van Moffel en Piertje. De schooltelevisie-helden kwamen ten overstaan van het ademloze publiek van alles aan de weet over klokken, wekkers en horloges. De worm Piertje legde haar vriendje uit dat ze met z’n allen te gast waren in het Klokkenmuseum. Al snel concludeerde Moffel dat “hier allemaal oude klokken worden bewaard, die niemand meer wil hebben”.”Ik kan best al goed klokkijken”, pochte de enthousiaste mol even later, “maar ik vind het nog wel een beetje moeilijk”. Moffel’s vriendinnetje Piertje hielp hem op gang en schakelde handig de kinderen in.

    De grootste pret leverde het concert van meegenomen (kook-)wekkers. Moffel en Pier hadden nog nooit zoveel verschillende wekkers bij elkaar gezien en gehoord. De kinderen en hun (groot-)ouders hadden dan ook ruimhartig gehoor gegeven aan de oproep van huis een wekker mee te nemen. Er waren ouderwetse rinkelende wekkers met een sleuteltje, fantasievolle wekkers op batterijen, die oerwoudgeluiden maakten en driftig piepende digitale wakkermakers met veel cijfertjes. Voorafgaand en aansluitend speurden de kleuters het museum af op zoek naar Flip de Beer, die andere kindervriend van het schooltv-prgramma “Koekeloere”.

    Met een “officieel Flip de Beer Techniekdiploma” onder de arm verlieten de kleuters na drie kwartier glunderend het museum. Ook de ouders en grootouders toonden zich ingenomen over de spontane ontvangst van hun kroost. De educatoren-poppenspelers van het museum waren blij verrast met de overweldigende opkomst en innemende reacties. Het museum overweegt het programma te bewerken voor scholenbezoek.

  2. Klokkijken met Moffel en Pier is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig scholenproject voor de onderbouw. De Flip de Beer speurtocht bestaat uit meerdere leuke en leerzame opdrachten. Zo zien de leerlingetjes de schaduw van een zonnewijzer draaien en tellen zij de druppels uit een waterklok. Vanaf het leerjaar 2013-2014 maakt het deel uit van het Cultuurmenu Zaanstreek. Boekingen bij voorkeur via Fluxus Kunst op School (yslagboom@fluxus.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *