Kom deze zomervakantie naar Museum Zaanse Tijd om te spelen, speuren, puzzelen en kleuren. Zo kun je de puzzels oplossen door goed naar de Staande Horloges te kijken. Zie jij waar de walvis is? En de maan? Ga bovendien kleuren met Atlas en Minerva of teken je eigen Zaanse klok! Ook kun je jouw kennis vergroten. Weet jij bijvoorbeeld wie de ringen van Saturnus heeft ontdekt en wat de goede volgorde van de planeten is? Probeer daarnaast van je ouders te winnen tijdens een potje Museum Zaanse Tijd Memory. Wil je een voorsprong? Oefen dan alvast met digitaal en analoog klokkijken! En, natuurlijk kun je ook nog het Zaanse klokje helpen door de speurtocht te doen. Van klokkenpuzzels tot kleurplaten, er valt weer van alles te beleven. Dus kortom, kom deze zomer langs en ga op uurwerkavontuur!

Welkom tijdreizigers, ik ben Vadertje Tijd. De klokkenvriendjes en ik zullen jullie iets vertellen over mijn favoriete museum, Museum Zaanse Tijd. Wat ik zo mooi vind aan dit museum, is dat de voorwerpen hier, net als de tijd, nooit stilstaan.

Er zijn wijzertjes die  bewegen, net als gewichtjes,  tandwieltjes en de slinger. De slinger is door mij, Christiaan Huygens, uitgevonden en erg belangrijk geweest om de tijd precies te kunnen weergeven.

Naast deze techniek hebben een aantal klokken ook kleine bewegende toneelstukjes. Deze laten de rijkdom van de Gouden Eeuw zien. Dit vind ik, Mercurius, als god van de handel natuurlijk erg cool.

Daarnaast glimt en glanst alles door het vele goud en zilver. Zo zijn de klokken versierd met mooie bloemen en beeldjes. Kijk maar eens op een Zaanse klok. Daar sta ik, de Zaanse dame, ook op!

Bovendien is het nooit stil in het museum. Alle klokken tikken en als je even wacht wordt je verrast door een harde BIM BAM BOM of een mooi melodietje. Hoor je mij, Faam, ook op mijn trompet spelen?

Verder valt er steeds meer te doen in het museum. Zo mag je de hemelbal van Atlas, dat ben ik, aanraken! En ook worden er vaak activiteiten georganiseerd waar jij aan mee kunt doen.

En, als godin van de wijsheid hoop ik, Minerva, dat je iets leert. Dat kan zeker! Er gaat zoveel schuil achter klokken. Kunst of techniek, cultuur of natuur, astrologie of astronomie,  klokken zijn altijd iets voor jou!

Ik, het Zaanse klokje, en al mijn klokken broertjes en zusjes in het Museum Zaanse Tijd kunnen dan ook niet wachten tot je langskomt om ons te  bewonderen en op uurwerkavontuur te gaan.

Heb je de speurtocht gedaan en het bouwplaatje gekregen? Dan kun je hier een uitgebreide bouwuitleg vinden…

Extra bouwuitleg klok – Nederlands