Welkom tijdreizigers, ik ben Vadertje Tijd. De klokkenvriendjes en ik zullen jullie iets vertellen over mijn favoriete museum, Museum Zaanse Tijd. Wat ik zo mooi vind aan dit museum, is dat de voorwerpen hier, net als de tijd, nooit stilstaan.

Er zijn wijzers die bewegen, net als gewichten, tandwielen en de slinger. De slinger is uitgevonden door mij, Christiaan Huygens, en is erg belangrijk geweest om de tijd nauwkeurig weer te kunnen geven.

Naast deze techniek hebben een aantal klokken ook kleine bewegende toneelstukjes. Deze tonen de rijkdom van de Nederlandse Gouden Eeuw. Ik, Mercurius, als de god van de handel, vind dit heel cool!

Daarnaast blinkt en glimt alles door het vele goud en zilver. De klokken zijn versierd met prachtige bloemen en beeldjes. Kijk maar naar een Zaanse klok. Ik, de Zaanse dame, sta er ook op!

Bovendien is het nooit stil in het museum. Alle klokken tikken en als je even wacht wordt je verrast door een harde BIM BAM BOM of een mooi melodietje. Hoor je mij, Faam, ook op mijn trompet spelen?

Verder valt er steeds meer te doen in het museum. Zo mag je de hemelbal van Atlas, dat ben ik, aanraken! En ook worden er vaak activiteiten georganiseerd waar jij aan mee kunt doen.

En, als godin van de wijsheid hoop ik, Minerva, dat je iets leert. Dat kan zeker! Er gaat zoveel schuil achter klokken. Kunst of techniek, cultuur of natuur, astrologie of astronomie,  klokken zijn altijd iets voor jou!

Ik, de Zaanse klok, en al mijn klokkenbroers en -zussen in Museum Zaanse Tijd kunnen niet wachten tot jullie ons komen bewonderen en op uurwerkavontuur gaan.

Heb je de speurtocht gedaan en heb je het bouwblad van de klok gekregen? Dan vind je hier een uitgebreide bouwuitleg…

Extra bouwuitleg klok – Nederlands