Programma collegetour Het Tijdnetwerk

- 0 reacties

Het programma van de collegetour is als volgt.

Datum:

30 oktober 2015

Locatie colleges:

De Stoomhal

Pakhuisplein 44

1531 MZ Wormer

Locatie tentoonstelling:

Museum van het Nederlandse Uurwerk

Kalverringdijk 3

1509 BT Zaandam

Bereikbaarheid:

De Stoomhal beschikt over ruime gratis parkeergelegenheid. Het NS-station Wormerveer ligt op 4 minuten loopafstand.

 

Programma:

9.00 – 9.45 optioneel Bezoek aan de tentoonstelling Het Tijdnetwerk
9.45 – 10.15 Inloop met koffie
10.15 – 10.30 Welkomstwoord wethouder Dick Emmer (?)
Opening door Ed van den Heuvel
10.30 – 11.05 Teun Koetsier: De klok en de industriële revolutie
11.05 – 11.20 Pauze
11.20 – 11.55 Jan Korsten: Nieuwe netwerken in de IJzeren Eeuw
11.55 – 12.30 Carel Hofland: De komst van het tijdnetwerk
12.30 – 14.00 Lunch
optioneel Bezichtiging van het torenuurwerk van De Stoomhal(Wim Konijn en Jan Scholtens)
14.00 – 14.35 Rob van Gent: Tijdsystemen tussen 1800 en 2000
14.35 – 15.10 Marli Falize: Veranderingen in de beleving van tijd
15.10 – 15.25 Pauze
15.25 – 16.00 Hans Goedkoop: De IJzeren Eeuw
16.00 –  16.30 Forumdiscussie
Afsluiting door Ed van den Heuvel
16.30 – 17.30 Borrel
17.15 – 18.00 optioneel Bezoek aan de tentoonstelling Het Tijdnetwerk

De bezichtiging van het torenuurwerk duurt 30 minuten. Deelname is beperkt tot drie groepen van 10 personen. De bezichtiging vindt plaats op eigen risico.

Sprekers:

 

Teun K Teun Koetsier (Vrije Universiteit Amsterdam)
Dr. ir. Teun Koetsier studeerde in Delft, Nijmegen en aan Stanford University en promoveerde op een onderwerp op het grensvlak van geschiedenis en filosofie van de wiskunde. Hij is als historicus en filosoof verbonden aan de Faculteit Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit.
 Jan Korsten Jan Korsten (Stichting Historie der Techniek)
Dr. Jan Korsten is zakelijk directeur van de Stichting Historie der Techniek. Als historicus onderzoekt hij momenteel de rol van de Kamers van Koophandel in de sociaaleconomische ontwikkeling van Noord-Brabant. Recentelijk werkte hij mee aan het door het Rathenau Instituut uitgegeven rapport Werken aan de robotsamenleving. Hij schetste daar de historische relatie tussen technologie en werkgelegenheid. Korsten is tevens betrokken bij het  internationale programma Making Europe: Technology and Transformations, 1850-2000 en het daaraan gekoppelde digitale museum voor wetenschap en techniek Inventing Europe.
CH Carel Hofland (Museum van het Nederlandse Uurwerk)
Carel Hofland is opgeleid als politicoloog, maar heeft een levenslange belangstelling voor tijdmeting. Vanaf 2008 heeft hij die interesse ingezet in zijn functie van directeur van het Museum van het Nederlandse Uurwerk. Voor het museum publiceerde hij “Het vinden der Lenghten van Oost en West” en “Het Tijdnetwerk”.
Rob vG Rob van Gent (Universiteit Utrecht)
Dr. Rob van Gent promoveerde in 1989 aan het Astronomisch Instituut in Utrecht. Daarna was hij als conservator verbonden aan het Museum Boerhaave en werkte hij als astronomisch softwareontwikkelaar en onderzoeker aan de universiteit van Utrecht. Hij ontwikkelde hier mede het Christiaan Huygens Web. Zijn interesse gaat vooral uit naar kalenders, chronologie, de geschiedenis van de astronomie, cartografie en de astronomie van sterren en planeten.
Marli-3 Marli Falize (Dijkhuis Communicatie)
Marli Falize studeerde na het VWO geschiedenis in Utrecht met als specialisatie de 19de eeuw in Nederland. Ze heeft een aantal jaren gewerkt bij educatieve uitgeverijen, daarna als communicatieadviseur bij en voor diverse organisaties. In 2011 verscheen “Beter Communiceren Op De Werkvloer”. Een nieuw boek is in de maak over communicatie, werktijden en maatschappelijke tijdbeleving in historisch perspectief én met aandacht voor deze tijd met toenemende belangstelling voor de individuele biologische klok.
Hans G Hans Goedkoop
Hans Goedkoop is historicus en televisiemaker, presentator van Andere Tijden en dit voorjaar van de dertiendelige serie De IJzeren Eeuw over de negentiende eeuw, waarin Nederland snel moderniseerde en centraliseerde. Voor die ontwikkeling was eenheid van tijd een vereiste.
Ed vdH 2 Ed van den Heuvel (Universiteit van Amsterdam)
Prof. dr. E.P.J. van den Heuvel (Ed) studeerde natuur- en sterrenkunde aan de universiteit van Utrecht. In 1970 werd hij benoemd tot hoogleraar sterrenkunde aan de Vrije Universiteit van Brussel, en in 1974 ook aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tot zijn emeritaat in 2005 was hij directeur van het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *