Rijksmonumenten van Zaandam geportretteerd

- 0 reacties

Uiteraard ontbreekt ook het beroemde Czaar Peterhuisje uit 1632 aan het Krimp 23-24 niet. Het standbeeld van deze tsaar op de Dam werd 200 jaar geleden onthuld. Tot de bedrijfspanden behoren diverse molens en fabrieken, waaronder molen De Ooievaar uit 1622, de essencefabriek van Polak & Schwarz uit 1930 en de beschuitfabriek van Verkade aan de Westzijde 103 uit 1927-1931. Het Verkadecomplex aan de Westzijde 188 kwam tot stand tussen 1886 en 1968 en vormt daarmee het jongste rijksmonument.

Zonnewijzer aan de Westzijderkerk te Zaandam (foto: Pim Smit)

Behalve woon- en bedrijfspanden zijn er meerdere kerkgebouwen opgenomen. Het boek toont onder meer ook de fraaie zonnewijzer aan de Westzijderkerk (‘Bullekerk’) uit 1640. Het Monumentenregister leert dat deze kerk ook een “Klokkenstoel met klok van A. Koster” uit het bouwjaar van de kerk bevat, dat niet is afgebeeld in het boek. De Oostzijderkerk aan de Zuiddijk 1 beschikt over een “Klokkenstoel met gelui, bestaande uit een klok van C. Noorden en J.A. de Grave” en daterend uit 1700. Hiervan is wel een foto opgenomen. Het meest recente godshuis is de Paaskerk uit 1958, naar ontwerp van K.L. Sijmonds.

Het boek ontleent zijn kracht aan de gekozen invalshoek, waarbij bewoners/gebruikers aan het woord worden gelaten over het monument waarin zij wonen of werken. Van dezelfde auteur verscheen eerder het fotoboek “De 117 monumenten van Purmerend” (2010).

Klokkenstoel uit 1700 in de Oostzijderkerk te Zaandam (foto: Pim Smit)

Burgemeester Geke Faber temidden van Barend Hoogendorp (l.), directeur van de monumentenwacht Noord-Holland en auteur Pim Smit (r.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *