Sail away!

- 0 reacties

Hebt u genoten van de Sail? Een prachtig gezicht! Maar wilt u meer zien? Weet u hoe de scheepvaart op de Zaan en het IJ er in de 18e eeuw uit zag? Wilt u walvisjagers op de Noordelijke IJszee in actie zien? Wilt u weten hoe zeevaarders op de oceaan hun weg vonden?

Het Museum Zaanse Tijd geeft antwoord op deze vragen. In het museum aan de Kalverringdijk kunt u hierover tot het eind van deze maand een korte video zien.

De film voert ons van de Zaan en een druk verkeersknooppunt op het IJ naar de walvisjacht en de oceanen. De hoofdrollen worden gespeeld door twee bijzondere staande klokken uit de collectie van het museum. Door de bewegende schepen op de klokken en de watermuziek is dit een heel bijzonder verhaal over de maritieme geschiedenis van de Zaanstreek en Holland.

Verkeersknooppunt Buiksloot
Verkeersknooppunt Buiksloot

 

Walvisjacht in volle gang
Walvisjacht in volle gang

De video is prachtig op muziek gezet door Jurriaan Berger, de voormalige stadscomponist van Zaanstad. In zijn werk voor Zaandam, zoals het Zaanlied en Zangen op de Zin, staat water vaak centraal.

Sextant van J.M. Kleman & Zoon
Sextant van J.M. Kleman & Zoon

De film duurt een kwartier en is ook heel geschikt voor jeugdige kijkers. Hij is van 19 t/m 30 augustus dagelijks op elk heel uur van 11.00 tot 16.00 gratis te zien voor alle bezoekers van het museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *