Subsidie MNU beëindigd

- 0 reacties

De gemeente Zaanstad beëindigt met ingang van 2015 de subsidie aan het MNU. Dit houdt in dat het MNU circa 30% van zijn huidige inkomsten gaat missen, waardoor het voortbestaan van het MNU ernstig in gevaar komt.

Zaanstad acht zich niet verantwoordelijk voor het voortbestaan van het museum omdat het een heel specifieke collectie met een relatief klein publieksbereik herbergt.

Deze korte karakterisering van het MNU is niet in strijd met de waarheid. Het MNU heeft een gespecialiseerde collectie met een nationaal karakter en op onderdelen een internationaal belang.

Wij betreuren het besluit. In de eerste plaats omdat een einde van het MNU nadelig zou zijn voor de Nederlandse liefhebbers en voor onze internationale reputatie op dit gebied.

Verdwijning van het MNU zal ook inhouden dat het erfgoedgehalte van de Zaanse Schans verder wordt uitgehold. De kwaliteit van de Schans voor de bezoekers gaat hierdoor achteruit.

Ons uitgangspunt is dat het MNU blijft bestaan als zelfstandig museum, dat zijn positie op de Zaanse Schans zo goed mogelijk benut.

Het MNU ziet de potentie van de toeristenstroom op de Zaanse Schans en zal zich graag meer dan voorheen richten op een aantrekkelijke presentatie van “zijn” onderdeel van de Nederlandse cultuur voor binnen- en buitenlandse toeristen.

 

Op korte termijn is niet te ontkomen aan maatregelen die direct de inkomsten verhogen en de kosten reduceren.

De entree voor volwassenen wordt per 1 januari 2014 verhoogd van €8,00 naar €10,00. Onze trouwe vrienden, Museumkaarthouders en houders van een toeristenpasje, zoals de i-Amsterdam City Card, zullen hierdoor niet getroffen worden

Om de verzekeringskosten te verlagen wordt het aantal bruiklenen in de presentatie drastisch beperkt. Het lijkt er gelukkig op dat dit geen verstrekkende gevolgen zal hebben voor de presentatie in het museum. Een groot deel van de benaderde bruikleengevers heeft te kennen gegeven dat hun bruikleen aan het museum wordt overgedragen. Bovendien is een deel van de collectie die voorheen in Schoonhoven was nu in het MNU te zien.

Draagt u het MNU ook een warm hart toe in deze moeilijke periode? U kunt het MNU steunen met een donatie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *