Symposium “Going Dutch“

- 3 reacties

Op 3 december a.s. vindt een Nederlands-Engelse symposium over de uitvinding van het slingeruurwerk plaats. Hierin zullen vele aspecten van de uitvinding belicht worden, zoals de ontwikkeling van de uurwerktechnologie voorafgaand aan de uitvinding van het slingeruurwerk, de wetenschappelijke belangstelling van Christiaan Huygens, de internationale verspreiding van wetenschappelijke ideeën en de concurrentie rondom de uitvinding. Sprekers zijn o.a. Reinier Plomp, Rebecca Pohancenik, Kees Grimbergen en Keith Piggott.

Zoals in de tentoonstelling te zien is, is de strijd over de uitvinding van de slingerklok een voornamelijk Nederlands-Engelse controverse. 

U wordt hierbij uitgenodigd het symposium bij te wonen. Het symposium vindt plaats op 3 december 2011 van 10.00 tot 17.00 uur in Teylers Museum in Haarlem. De deelnameprijs bedraagt €95,00. Dit geeft recht op het bijwonen van het symposium inclusief koffie, lunch en borrel, een gedrukt, geïllustreerd exemplaar van de symposiumbijdragen en toegang tot het Teylers Museum en de tentoonstelling in het MNU. U zult op het symposium veel mensen ontmoeten die uw belangstelling delen en met wie u mogelijk altijd al van gedachten hebt willen wisselen.

De zaal is open en koffie wordt geserveerd vanaf 10.00 uur. Het symposium start om 10.30 uur met een welkomstwoord door Robert Beuker, voorzitter van het bestuur van het MNU.

Het programma is als volgt:

10.30   Welcome- Robert Beuker, chairman MNU

10.40   Opening- Marijn van Hoorn, curator Teylers Museum

10.50   Introduction-Ed van den Heuvel, astronomer, symposium chairman

11.00   Setting the Stage for the 17th-Pier van Leeuwen, curator MNU

11.30   The 17th Century Intelligencer-Rebecca Pohancenik, PhD student History

12.00   Huygens, the Pendulum and  Isochronism-Kees Grimbergen, board member MNU
12.30   Lunch

13.30   Huygens’ Invention-Sebastian Whitestone, horologist

14.00   The Development of the Movement in the 17th Century-Michiel van Hees, board member MNU and DOT

14.30   Tea

15.00   Going and Striking Trains- Reinier Plomp, writer of Early Dutch Spring Driven

15.30   For Open Research-Keith Piggott, horologist

16.00   Closing-Ed van den Heuvel

16.15   Coster Medal-Erik Glasius, chairman Federatie Klokkenvrienden

16.30   STCN-Ben Hordijk, chairman SMAT

Drinks to celebrate the new foundation and for socializing, presented by SMAT and MNU.

De lunch wordt geserveerd tussen 12.30 en 13.30 uur. Tijdens de lunchpauze is er gelegenheid het Teylers Museum te bezoeken. De voertaal van het symposium is Engels. Het symposium wordt voorgezeten door prof. E. van den Heuvel.

Na de afsluitende discussie zal tevens aandacht besteed worden aan een nieuw initiatief op het gebied van verregaande samenwerking op tijdmeetkundig gebied. Op 27 september 2011 hebben het Museum van het Nederlandse Uurwerk en de Stichting Museum en Archief van Tijdmeetkunde een samenwerkingsovereenkomst getekend. Als één van de resultaten hiervan zal tijdens het symposium een nieuwe stichting worden opgericht, de Stichting Tijdmeetkundige Collectie Nederland. De borrel, van 16.30 tot 17.30 uur, wordt mede bekostigd door de SMAT.

Het symposium kan op een behoorlijke interesse aan beide zijden van de Noordzee rekenen. U kunt u uw deelname aan het symposium bevestigen door betaling van €95 op bankrekening 471655716 t.n.v. Museum van het Nederlandse Uurwerk, Zaandam. U ontvangt dan via e-mail uw toegangsbewijs. Toegang is ook mogelijk tegen contante betaling in het Teylers Museum.

Als er vragen zijn, kunt u mailen naar directeur@mnuurwerk.nl.

 

3 responses to “Symposium “Going Dutch“

  1. Kunt u aangeven op welke wijze ik mij voor het Symposium kan aanmelden, ik kan geen contactnaam, telefoonnummer of email adres vinden.
    Met vriendelijke groet, Bert Willems

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *