Tentoonstelling “Empire aan de Zaan”

- 0 reacties

In 2016 gaat de jaarlijkse wisseltentoonstelling van het Museum Zaanse Tijd over de Franse neoklassieke stijlen en hun weerklank in de Zaanstreek van vóór 1850. De expositie loopt van 1 mei 2016 tot 9 januari 2017.

Door de uitstraling van het Franse hof in de 18e eeuw heersten de Franse stijlen in Europa.

Franse faam en obelisk
Franse faam en obelisk

Vanaf de tweede helft van de 18e eeuw veroverden Franse pendules stormenderhand de markt van klokken voor de welgestelde burgers. Hierdoor kwam ook een eind aan de Zaanse klokkenindustrie.

Het hoogtepunt van de Franse expansie werd bereikt onder het Keizerrijk (Empire) van Napoleon. Nederland lag volop in deze invloedssfeer en werd na 1800 zelfs onderdeel van het Franse rijk. De Zaanstreek vormde hierop geen uitzondering. Zelfs bracht Napoleon persoonlijk een bezoek aan Zaandam.

Zaanse obelisk
Zaanse obelisk

De tentoonstelling laat aan de hand van objecten en beeldmateriaal uit de Zaanstreek zien hoe het Zaanse stijlgevoel zich in de stijlperiodes van Lodewijk XVI, het Empire en de vroege Romantiek – het neoclassicisme – ontwikkelde. Deze Zaanse Empire vormt de setting voor de tentoonstelling van een privécollectie van 16 Franse pendules uit dit tijdvak. De pendules vertellen het verhaal van mythen en idealen uit de klassieke oudheid.

Zaanse faam
Zaanse faam

De tentoonstelling vindt plaats in het Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans. In de presentatie wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk Zaanse elementen en verhalen uit deze (stijl)periode; van gevels, meubilair, behang en portretten tot het bezoek van Napoleon aan Zaandam en het volksoproer.

De tentoonstelling sluit aan op twee vensters in de geschiedeniscanon van de Zanstreek, “Patriotten en Volksverlichting” (1780-1850) en “De Franse overheersing” (1800 – 1815). Ook is er verbinding met het thema “Grenzen” van de Maand van de Geschiedenis (oktober 2016).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *