Tentoonstelling: Going Dutch (2)

- 0 reacties

Fromanteel en de slingerklok

Ahasverus Fromanteel was de meest ingenieuze Engelse klokkenmaker in deze periode. Mede op grond van zijn eigen publiciteit over langlopende uurwerken, die even nauwkeurig liepen als klokken met korte gangduur wordt wel eens verondersteld dat Fromanteel klokken met een slinger maakte. De uurwerken waarover het zou gaan zijn echter niet bewaard gebleven en de berichten zijn zeer beknopt.

Dobson maakt aannemelijk dat Ahasverus’ zoon John een jaar voor Salomon Coster werkte om zich de wetenschappelijke inzichten van Huygens over de slingerbeweging eigen te maken.

 

Wandklok, 1630-1635, Johann Saijller. Uurwerk met 1 maand gangduur, spillegang en balans. Mogelijk is Salomon Coster bij Sayller in de leer geweest.Thuret en het slingeruurwerk

Huygens is niet duidelijk over de identiteit van zijn klokkenmaker. De wetenschapper had belang bij een klok met gewichtsaandrijving (en liefst secondenindicatie). Die is ook getekend in Horologium (1658) en Horologium Oscillatorium (1673).

Van de Parijse klokkenmaker Isaac Thuret zijn drie klokken bekend met gewichtsaandrijving en secondenindicatie. Deze klokken bevatten ook de overbrenging tussen kroonwiel en drijver die op de afbeelding in Horologium te zien is.

 

Wandklok, 3e kwart 17e eeuw, dubieus gesigneerd Goudron à Paris. Uurwerk met 1 dag gangduur, spillegang met vrij opgehangen slinger en drijver, gewichtsaandrijving d.m.v. eindeloos koord.

Huygens en Coster

De samenwerking tussen wetenschap en techniek lijkt in het geval van Christiaan Huygens en Salomon Coster succesvol verlopen te zijn. Voor het eerst zien we een uurwerk met een vrij opgehangen slinger, die wordt aangedreven door een drijver.

Huygens legde verder veel nadruk op het tegengaan van de gevolgen van variaties in de aandrijvingskracht door de bekende cycloïde boogjes.

Wandklok, ca. 1657, Salomon Coster Haghe. Uurwerk met 1 dag gangduur, veeraandrijving, een vrij opgehangen slinger met drijver en cycloïde boogjes.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *