Twee nieuwe boeken over Friese klokken. Het werd tijd!

- 7 reacties

Crisis of geen crisis, er blijven boeken verschijnen over Nederlandse uurwerken. Vorig jaar waren dat “Hollandse horloges” en “Horloges van Nederlandse makers”, en in juni van dit jaar verschenen twee nieuwe boeken over Friese klokken.

Deze boeken zijn het resultaat van 10 jaar archiefonderzoek naar de geschiedenis van de uurwerkmakerij in Friesland door het echtpaar Siet en Lammert de Bruin.

Met name hebben zij zich daarbij gericht op de uurwerkmakerij in Joure en omgeving. Joure was in de 19e eeuw een belangrijk uurwerkmakerscentrum. In het onderzoek zijn niet alleen de klokkenmakers, maar ook de klokkenschilders meegenomen. Hoewel het onderzoek in de eerste plaats was gericht op Joure, zijn ook alle beschikbare gegevens over de rest van Friesland verzameld. Over de klokkenmakerij in Friesland vindt u een artikel elders op deze website.

Het onderzoek heeft voldoende stof voor twee boeken opgeleverd. Het meest omvangrijke heet “Uurwerkmakers in Joure”. Het omvat 308 bladzijden en is gebonden in harde omslag. De tekst over de geschiedenis van de klokkenmakerij in Joure wordt aangevuld door foto’s (kleur en zwartwit), afdrukken van documenten, schema’s, productieverslagen, staafdiagrammen, een historische technische beschrijving met tekeningen van de totstandkoming van een uurwerk, etc. Een breed opgezette historische studie naar de Jouster klokkenmakerij, waarmee de Friese klokkenindustrie eindelijk eens gelijkwaardig met die van het Schwarzwald in beeld gebracht wordt.

Het tweede boek heeft als titel “Uurwerkmakers in Friesland”. Het telt 220 bladzijden in soft cover en geeft alleen in tekst een opsomming van alle Friese uurwerkmakers met alle informatie die het echtpaar De Bruin over hen heeft kunnen vinden. De Jouster uurwerkmakers komen in dit boek beknopter aan de orde dan in het eerste.

JoureDit zijn geen plaatjesboeken. Wie een compleet beeld wil krijgen van de ontwikkeling van de Friese staartklok, van de late 18e eeuw tot en met de Friese regulateur, met en zonder mechanieken, kan terecht in het MNU. In het Museum Joure is een mooie verzameling staartklokken met mechanieken te zien.

“Friese klokken” van Hana is een courant boekje met veel zwart-witte afbeeldingen van Friese staartklokken.

Na de ziekte en het overlijden van Lammert de Bruin heeft Siet de draad weer opgepakt en de boeken afgemaakt en laten drukken. De boeken zijn bij Siet de Bruin (bergsiet@gmail.com)  per e-mail te bestellen.

7 responses to “Twee nieuwe boeken over Friese klokken. Het werd tijd!

 1. Geachte heer Akse,
  U kunt de prijs van de boeken opvragen bij mevrouw De Bruin. Haar e-mailadres staat onderaan in het bericht.

 2. Geachte heer Schoon,

  Zoals u in het bericht kunt lezen zijn de boeken bij Siet de Bruin (bergsiet@gmail.com) per e-mail te bestellen.

 3. Ik zou graag willen weten wat de twee boeken over friese klokken makers van siet en lammert de bruin
  Kosten gr c.emmelot

  1. Geachte heer, mevrouw Emmelot,

   Zoals u in het bericht kunt lezen zijn de boeken bij Siet de Bruin (bergsiet@gmail.com) per e-mail te bestellen.
   Ook informatie over de prijs is daar te verkrijgen. Wij verkopen de boeken niet.

   Met vriendelijke groet,

   Museum Zaanse Tijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *