Museum Zaanse Tijd staat op de Zaanse Schans. Hier worden oude tradities van Holland en van de Zaanstreek in ere gehouden. Tradities die teruggaan tot de Gouden Eeuw. De tijd lijkt stilgestaan te hebben. De windmolens, de houten huizen, de zeilweefster, de kuiper; alles is oud, maar het leeft.
Verderop, aan de rivier, heeft in één van die huizen een welvarende koopman gewoond. U mag in zijn authentiek Zaanse binnenhuis rondkijken. Daar bewaren wij de grootste schat die de Zaan heeft voortgebracht. Een schat die te danken is aan het talent van Zaanse ondernemers om met nieuwe technieken een voordeel in de handel te behalen.
Aan het begin van de Gouden Eeuw kwam de zaagmolen naar de Zaan. Zo begon de bloei van de Zaanstreek. Met goedkoop gezaagde planken werden huizen, molens en schepen gebouwd. De planken werden ook uitgevoerd naar de grote stad, waar hout nog met de hand gezaagd werd.
Eén man bouwde verder op de molentechniek die hem vertrouwd was: Cornelis Volger. Hij maakte torenuurwerken. Na de uitvinding van de slingerklok ging hij in Wormerveer huisklokken maken met een simpel, goedkoop uurwerk. Zo simpel dat ze door eenvoudige handwerklieden in serie gemaakt konden worden. Maar ze deden het even goed als de dure klokken uit de grote stad. De Zaanstreek had een nieuw succesvol exportartikel: Zaanse klokken.
Honderden jaren zijn deze klokken gemaakt en de Zaanstreek is er over de hele wereld bekend door geraakt. Van de vroegste tot de laatste exemplaren, ze zijn allemaal levend te zien in ons oude koopmanshuis. Maar er is nog veel meer. We zijn net zo trots op onze prachtige Amsterdamse klokken met speelwerken en bewegende mechanieken.
Met uw Zaanse Schans Card, I amsterdam City Card of Museumkaart hebt u gratis toegang. Kijk bij ons op de klok en vergeet de tijd!
De Zaanse Schans Card en de Museumkaart zijn te koop bij Museum Zaanse Tijd.