Virtueel museum
Buys, M. en Zoon – zakhorloge
Het uurwerk van een 19e eeuws horloge met geëmailleerde wijzerplaat met tijdsaanduiding voor twee verschillende plaatsen en centrale secondenwijzer. Cilindergang: vermoedelijk in Frankrijk of Zwitserland gemaakt.
Lees meerKnebel, Frederik – zakhorloge
Het uurwerk van een 19e eeuws horloge met geëmailleerde wijzerplaat. Duplexgang: vermoedelijk in Engeland gemaakt. Knebel was de eerste in Nederland die seriematig scheepschronometers vervaardigde.
Lees meerBoyon, J.M. – zakhorloge
Het uurwerk van een laat 18e eeuws horloge met ge�mailleerde wijzerplaat met centrale secondenwijzer. Een vroeg Nederlands voorbeeld van een horloge met cilindergang.
Lees meerVinck – staande klok
Een Vlaamse staande klok met een getoogde wijzerplaat en een slingermechaniek van een pijprokende man. De klok is nog niet gerestaureerd.
Lees meerHoof, Gommarus van – staande klok
Een Vlaamse staande klok met een getoogde wijzerplaat en een rijk gestoken eiken kast. Het uurwerk heeft 8 dagen gangduur. De klok is nog niet gerestaureerd.
Lees meerHoogendijk, Steven – zakhorloge
Een zakhorloge in verzilverde kast met Engels uurwerk. Op de wijzerplaat de schijngestalten van de maan en een getijdentabel. Het uurwerk wordt beschermd door glas
Lees meerMeurs, Otto van – zakhorloge
Een zakhorloge met een geëmailleerde wijzerplaat en een met schildpad beklede buitenkast, Engels uurwerk
Lees meerMaker niet bekend – staartklok, Fries
Een Friese staartklok met dubbele kap en een mechaniek dat de slag bij Waterloo voorstelt
Lees meerKaiser, Alexander – wandregulateur
Een eenvoudige 19e eeuwse wandregulateur (zgn. tijdbewaarder) met compensatieslinger. De klok met bjzondere uur- en secondenaanduiding werd gebruikt voor astronomische waarnemingen
Lees meerStarre, Dames – staande klok
Het uurwerk van een staande klok met een planetarium, dat de zon en de zes toen bekende planeten met hun manen omvat. De oorspronkelijke kast is niet behouden gebleven
Lees meer