Vrijdag 30 oktober: Collegetour ‘Het Tijdnetwerk’!

- 0 reacties

Op vrijdag 30 oktober organiseert ons museum de collegetour ‘Het Tijdnetwerk’. Tijdens deze collegetour geven verschillende deskundigen, waaronder Hans Goedkoop, lezingen over de modernisering van Nederland, de betekenis van het  tijdnetwerk en de veranderende betekenis van tijd.

De colleges van de tour vinden plaats in de Stoomhal in Wormer en duren van 10.15 tot 16.30 uur. Een gratis exclusief bezoek voor- of achteraf aan de tentoonstelling ‘Het Tijdnetwerk’ is inbegrepen, evenals lunch en borrel. Deelname kost €62,50. Voor vroege aanmelders kosten kaartjes tot 17 oktober €52,50.

Klik hier voor meer informatie over het programma van de collegetour.

 

De tentoonstelling
Deze collegetour wordt georganiseerd als feestelijke afsluiting van het tentoonstellingsproject Het Tijdnetwerk in ons museum. De term ‘netwerk’ kan hierbij op allerlei zaken duiden, zoals het tijdnetwerk in enge zin (hoe wordt tijd verspreid?) maar ook in ruimere zin (wat is de verhouding met transport- en communicatienetwerken?). Een interessant aspect daarbij is hoe de beleving van tijd in het sociale netwerk verandert.

 

De IJzeren Eeuw

Grofsmederij van de Amsterdamse stadsuurwerkmaker J.H. Addicks, ca.1900
Grofsmederij van de Amsterdamse stadsuurwerkmaker J.H. Addicks, ca.1900

De bijdrage van het tijdnetwerk aan de modernisering van Nederland is mede actueel naar aanleiding van de populaire tv-serie ‘De IJzeren Eeuw’, gepresenteerd door Hans Goedkoop. We zijn er trots op dat Hans Goedkoop in deze collegecyclus een van de vele interessante sprekers zal zijn. Naast hem zullen vijf deskundigen lezingen geven over de volgende onderwerpen:

1. Jan Korsten (Technische Universiteit Eindhoven) over nieuwe technologie in de IJzeren Eeuw
2. Teun Koetsier (Vrije Universiteit Amsterdam) over de klok en de industriële revolutie
3. Rob van Gent (Universiteit Utrecht) over tijdsystemen tussen 1800 en 2000
4. Carel Hofland (Museum van het Nederlandse Uurwerk) over de komst van het tijdnetwerk
5. Marli Falize (Dijkhuis Communicatie) over de beleving van tijd

De dag wordt voorgezeten door Ed van den Heuvel (Universiteit van Amsterdam).

De collegetour is de ideale manier om uiteenlopende invalshoeken en gedachtegangen over het tijdnetwerk bijeen te brengen. De colleges vinden plaats in De Stoomhal, Pakhuisplein 44 in Wormer. Aanvang 10.15 uur. Inloop vanaf 9.45 uur. De collegetour wordt om 16.30 uur afgesloten met een borrel.

Het symposium kan, voor wie dat wil, gecombineerd worden met een unieke gratis bezichtiging van het torenuurwerk van de Stoomhal. Het museum, dat op 3 km. afstand ligt, opent voor en na de colleges zijn deuren voor een exclusieve bezichtiging van de tentoonstelling. De lunch is inbegrepen.

Kaarten
Kaartjes voor deze interessante dag kosten € 62,50. Dit is inclusief lunch en borrel. Wanneer u een kaartje vóór 17 oktober bestelt, geldt een speciaal “vroege vogel tarief”; kaarten kosten dan slechts € 52,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *