Huygensklokje op Zomerzegel 1962

- 0 reacties
De wijzerplaat van een Haagse klok door Johannes van Ceulen (Coll. Museum Boerhaave; Foto: Cor van Weele; Zomerzegel 1962)

Deze zomer is het exact 50 jaar geleden dat er een museale reeks Zomerzegels werd uitgebracht. De zegels werden toegelicht in een begeleidende brochure onder de noemer “ICOM ‘62”. Deze afkorting staat voor de Internationale Council of Museums, die van 4 t/m 11 juli van dat jaar in het Haags Gemeentemuseum haar 6e Congres hield. Voor de zegels viel een keuze op vijf topstukken uit Nederlandse musea. Op de zegel van 8 cent staat de wijzerplaat afgebeeld van een Haagse klok van Johannes van Ceulen uit de collectie van Museum Boerhaave in Leiden. Deze slingerklok dateert uit het laatste decennium van de 17e eeuw. De verzilverde cijferring wordt visueel omhooggehouden door een gevleugelde Vadertje Tijd. Deze figuur zit op een brede sokkel, waarop de signatuur van de maker is aangebracht. Niet op de postzegel te zien is de architecturale kast met pilasters en onderbroken fronton.

Romaanse zandstenen kat (coll. Groninger Museum) op Zomerzegel uit 1962

Op de andere zegels staan een Romaans zandstenen beeldje van een kat (Groninger Museum; 4 cent), een fossiel van een prehistorische inktvis of ammoniet (toenmalig Zoologisch Museum Amsterdam; 6 cent), een schegbeeld van een scheepsmodel uit 1698 (Rijksmuseum Amsterdam; 12 cent) en een fragment uit een schuttersstuk van Frans Hals (Frans Halsmuseum, Haarlem; 30 cent). Met het fragment van het doek ‘Maaltijd van de officieren van de Sint Jorisdoelen’ memoreerde het Frans Halsmuseum het 100-jarig bestaan. De foto’s voor de zegels werden gemaakt door Cor van Weele.

Ammoniet (coll. Zoologisch Museum Amsterdam) op Zomerzegel 1962i

Het Museum van het Nederlandse Uurwerk bezit Haagse klokken van diverse vroege makers die met Huygens worden geassocieerd. Hieronder bevinden zich alleen geen klokjes van Van Ceulen. In 1986 verwierf het Museum met steun van de Stichting Zomerzegels een Haagse klok van Pieter Visbagh.

Schegbeeld door C. Moesman (coll. RMA) op Zomerzegel 1962

Johannes van Ceulen (voor 1656-1715) was een van de bekende Haagse makers van vroege slingerklokken. Hij was vanaf 1675 woonachtig in de residentie en kocht in 1677 een huis aan het Plein. Daarmee werd hij een directe buur van de familie Huygens. Als bekend was het Christiaan Huygens die in 1656 het slingeruurwerk uitvond. De postzegel vermeldt als opschrift “Slingerklok naar Chr. Huygens”. Museum Boerhaave bezit ook een bijzonder planetarium, dat Van Ceulen in opdracht van Huygens voor de franse minister Colbert vervaardigde. Wegens zijn voortijdige overlijden, zou de naamgever van het Colbertisme dit bijzondere astronomische object nooit bezitten.

Fragment schutterstuk (coll. Frans Halsmuseum, Haarlem) op Zomerzegel 1962

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *