Museum Zaanse Tijd is als authentiek Zaanse Schans museum één van de interessantste attracties van de Zaanstreek. Het museum zit in een schilderachtig 17e -eeuws woon/werk pand uit Assendelft. Treed binnen in een historisch interieur met stijlkamers die u terugvoeren in de tijd. Hier kunt u van dichtbij de iconische Zaanse klokken bewonderen en kennismaken met typisch Hollands erfgoed. Bent u geïnteresseerd in klokken, uurwerken, horloges of het begrip ‘tijd’ en wilt u Hollandse historie ervaren, dan mag u Museum Zaanse Tijd niet missen!

Museum Nederlands Uurwerk Zaanse SchansSnap Content

Virtueel Museum

Museum Zaanse Tijd is fysiek te bezoeken, maar misschien wilt u al een voorproefje van wat u in het museum te wachten staat? Bezoek dan het virtuele museum. Hier krijgt u een inkijkje in alle tentoonstellingen die in het museum te bezichtigen zijn en wordt u alvast rondgeleid langs een aantal van onze topstukken.

Collectie

De collectie van Museum Zaanse Tijd bestaat voornamelijk uit uurwerken. Natuurlijk is ook de iconische Zaanse klok veelvoudig vertegenwoordigd. Verder bestaat de collectie uit staande horloges, tafelklokken en torenuurwerken, maar ook uit andere tijdmeters als zandlopers en zonnewijzers. In het museum kunt u deze allemaal van dichtbij komen bewonderen. Als aanvulling hierop is ook een groot deel van de collectie op deze website te vinden.

Kids

BIM BAM BOM! Zo luiden alle klokken. Toch maken klokken niet alleen maar hard geluid, ze doen namelijk nog zoveel meer. Hoe werken ze? Waarom zijn er zoveel verschillende? En wat maakt ze zo belangrijk, zowel vroeger als nu? Achter de uurwerken in ons museum schuilt een hele ontdekkingstocht! Kijk verder op de website en ga op uurwerkavontuur in ons museum.

Verhalen door de Tijd

Tijd is een oerbegrip in de filosofie, maar ook in de economie en op andere vlakken van de samenleving. Een van de vormen van omgaan met tijd is het meten van tijd. Ongeveer sinds de 14e eeuw begon men mechanische klokken te construeren en vanaf de 17e eeuw kwamen de veel nauwkeurigere slingeruurwerken op. De ontwikkeling van tijdmeetkunde staat in het Museum Zaanse Tijd centraal. Aansluitend op een bezoek aan het museum kunt u hier op de website een korte geschiedenis van de tijdmeting vinden door de eeuwen heen.

Wie zijn Wij

Ben je benieuwd naar de werknemers achter Museum Zaanse tijd? Kijk dan hier voor meer informatie over ons personeel.