De gemeente Zaanstad beëindigt met ingang van 2015 de subsidie aan het Museum van het Nederlandse Uurwerk. U hebt dit kunnen lezen in ons bericht van 21 november 2013. Zaanstad acht zich niet verantwoordelijk voor het voortbestaan van het museum, omdat het een heel specifieke collectie met een relatief klein publieksbereik zou herbergen.
Het museum heeft deze handschoen opgenomen en een businessplan opgesteld, waarin meer dan voorheen de nadruk ligt op het aantrekken van bezoekers van de Zaanse Schans. Een opvallend onderdeel daarvan is de naamsverandering op de Zaanse Schans naar Museum Zaanse Tijd.
Op 23 oktober is de naamsverandering officieel geworden met de onthulling van een nieuw naambord door wethouder Vissers-Koopman van Zaanstad. Het museum heeft een uitstekende positie om bezoekers van de Zaanse Schans op vragen rond de tijd te brengen. De presentatie in het museum biedt veel interessants voor mensen die belangstelling hebben voor de geschiedenis van de tijd, voor de schatten van onze Gouden Eeuw en voor de Zaanse geschiedenis.
2014 was geen slechte aanloop naar het “nieuwe” museum. Het Museum Zaanse Tijd trok 32% meer bezoekers dan in 2013. In 2015 wordt het museum nog veel aantrekkelijker. Er komen onder andere een torenuurwerk buiten het museum en een terras aan de Zaan. De presentatie in het museum moet meer een beleving van de veranderende tijd worden. Hiervoor zijn investeringen nodig. Het geld dat hiervoor nodig is heeft het museum niet. Wij moeten een beroep doen op steun van buiten.
Bij al deze veranderingen blijft gelijk dat hier hét Nederlandse uurwerkmuseum staat. De collectie heeft een nationaal karakter en op onderdelen een internationaal belang. Dit des te meer omdat het museum nu een deel heeft opgenomen van de collectie die voorheen in Schoonhoven was. De officiële naam van het museum blijft Museum van het Nederlandse Uurwerk (MNU).
Draagt u het museum ook een warm hart toe in deze moeilijke periode? U kunt het steunen met een donatie. Uw donatie is fiscaal aftrekbaar.