Ber van der Molen overleden

- 0 reacties

Op 12 februari jongstleden stierf Ber van der Molen (1935-2021), grondlegger van het voormalige Zaans Uurwerkenmuseum, op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bergen (NH). Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het museum blikte Ber in Tijdschrift (2001/2) terug op de eerste tien jaar van het bestaan van het museum op de Zaanse Schans en de totstandkoming van zijn collectie tussen 1963 en 1976, die nog altijd aan de grondslag ligt van Museum Zaanse Tijd. De catalogus op oblong formaat maakt deel uit van menig liefhebber van de Nederlandse klokkenhistorie en het museum. De oorspronkelijke collectie Van der Molen kon in 1986 door de Stichting Pal tegen Verval voorlopig worden veiliggesteld en nadien grotendeels verworven.

In Tijdschrift (2001/4) resumeerde Pier van Leeuwen de collectie binnen de inmiddels ruimere opzet van het museum. Topstukken afkomstig uit de collectie Van der Molen vormden de klokken van Pieter Visbagh, Anthonius Hoevenaer, François de Mey en Gerrit Knip. De Hoevenaer werd in 1986 verworven door Museum Boerhaave, maar maakt nog altijd deel uit van de presentatie in Zaandam. Zo ook de genoemde andere klokken, die nadien door de Vereniging Rembrandt aan het museum werden geschonken. Andere favorieten vormen de beide staande horloges met Zaanse signatuur van Jan de Vries, Oostzaandam en Reyn de Jong, Westzaandam. De klok van De Jong kocht Ber nabij San Diego, terwijl een ongesigneerde Zaanse klok op een Parijse antiekmarkt op de kop werd getikt.

Voorts werden uit collectie Van der Molen verworven: de Amsterdamse wandklok van Matthijs du Breuill, de Hollandse tafelklok van Willem Bramer, de Amsterdamse regulateur van F. Knebel, alsmede de Friese stoel- en staartklok van Bauke Haanstra uit Sneek, de Twentse stoelklok van Goslink Ruempol en de Brabantse staartklok van Cors Goossen & Marts Smolders en enkele ongesigneerde klokken en voorwerpen. Sluitstuk vormde de aankoop in 2005 door het museum met steun van de Stichting Dr. Bodo Slingenberg en het Mondriaan Fonds van het topstuk uit deze collectie: de Haagse klok, gesigneerd Salomon Coster, met privilege 1659, die sinds enkele jaren is uitgeleend aan het Rijksmuseum Amsterdam, deeluitmakend van de presentatie gewijd aan Christiaan Huygens. Aan de overdracht van deze klok wijdde Kees Grimbergen in Tijdschrift 2005/2 een artikel. Het museum herinnert Ber, behalve als grondlegger, vooral als een enthousiaste verzamelaar en graag geziene gast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *