De klok van Willem Barentsz

- 2 reacties

Sinds enige tijd draait de film Nova Zembla. In de film is een vroege huisklok te zien, die onderwerp is van twee door het MNU uitgegeven boeken.

De film Nova Zembla romantiseert de laatste ontdekkingsreis (1596-1597) van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck om de route “om de Noord” naar Indië te ontdekken, die voorgesteld was door de cartograaf en dominee Petrus Plancius.

Maar voor de kust van Nova Zembla raakte hun schip ingevroren in het zee-ijs, zodat ze met hun bemanning strandden op het eiland Nova Zembla en daar moesten overwinteren in Het Behouden Huys, gebouwd van het hout van hun schip.

De klok die tijdens de overwintering werd gebruikt is later teruggevonden en wordt bewaard in het Rijksmuseum.

Deze klok was in 1996 hoofdrolspeler in een tentoonstelling in het MNU. Als u meer wilt weten over de klok en de reis is het boekje “Willem Barentsz en zijn Uurwerk” (€3,00) nog verkrijgbaar. Als u de klok wilt nabouwen kunt u nog steeds een exemplaar van het boek “Het uurwerk van de Barentsz-expeditie” (€10,00) bestellen.

2 responses to “De klok van Willem Barentsz

 1. Ik zag op de website dat U een publicatie heeft van het Willem Barentsz uurwerk.
  Zijn het een of twee publicaties?
  Ik heb een bank rekening bij ABN-AMRO.
  Ik woon in de USA.
  U verteld hoeveel het kost inclusief versturen (priority) en ik maak het geld over. en U verstuurd.
  Mooie website.

 2. Hello,
  I have been attempting to obtain a copy of Het uurwerk van de Barentsz-expeditie 1596 by CJ Wijnberg for some time. I do not speak Dutch, so I need a clear copy that I can scan and use with Google Translate. Any suggestions would be most appreciated.
  Many thanks,
  Ernie
  iernie@yahoo.com

  Hallo,
  Ik probeer al een tijdje een exemplaar van Het uurwerk van de Barentsz-expeditie 1596 van CJ Wijnberg te verkrijgen. Ik spreek geen Nederlands, dus ik heb een duidelijke kopie nodig die ik kan scannen en gebruiken met Google Translate. Suggesties worden het meest op prijs gesteld.
  Erg bedankt,
  Ernie
  iernie@yahoo.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *