Boven op de zolder vindt u onze wisseltentoonstelling. Hier zullen wij door het jaar heen verschillende exposities houden. Vaak zal dit gaan om actuele onderwerpen. Daarnaast zal deze ruimte ook gebruikt worden voor verschillende activiteiten.

Museum Zaanse Tijd presenteert ter ere van de 50ste verjaardag van het welbekende jaren 70 koffieservies van Nutroma de tentoonstelling KOFFIETIJD!.

Ondergedompeld in de sfeer van de jaren 70 vindt u alles terug over het servies, zegeltjes sparen, Zeeman & Stender en alle 16 klokken die op het servies getoond worden.

Het klokkenservies was een hit voor spaarzame koffiedrinkers, die het 22-delige servies bij elkaar verzamelden, van koffiekopjes tot ontbijtbordjes en een gebaksset. De ontbijttafel stond daarmee in het teken van de rijke klokkencultuur, die Nederland met name in de 17e en 18e eeuw heeft gekend.

We pakken uit met zestien klokken, die model stonden voor de afbeeldingen op het servies. Hiertoe behoren de bekende Zaanse klok, de Friese stoelklok en de Ruempolklok. Op de koffiepot prijkt een karakteristiek Hollandse staande klok uit 1750. Het melkkannetje voor de koffiemelk toont een zogenaamd schippertje uit 1820, een miniatuur staartklok uit Friesland.

Uitgelicht: “Tante Cor”

Dit is een Time Piece gemaakt door F.W. Leeuwerik/Firma A. de Jong (ca. 1934). Het is gemaakt in opdracht van de PTT en het staat beter bekend als de telefonisch tijdmelder “Tante Cor”. Door middel van optische geluidsbanden wordt een menselijke stem weergegeven die door 393131 te bellen de tijd doorgaf na de piep. De leeskop met fotocel schuift door impulsen van de moederklok op. ‘Tante Cor’ was de dame die de stem insprak, die tot 1968 te horen was.

Een kijkje in de werkplaats

Op de bovenste verdieping kunt u, als er voor de wisseltentoonstelling geen videomateriaal is, een kijkje nemen in de werkplaats van een echte hedendaagse klokkenmaker die aan het werken is aan een van onze klokken! We hebben hem gevolgd en gefilmd, en deze film zal op een beamerscherm op ware grote worden vertoond.