Boven op de zolder vindt u onze wisseltentoonstelling. Hier zullen wij door het jaar heen verschillende exposities houden. Vaak zal dit gaan om actuele onderwerpen. Daarnaast zal deze ruimte ook gebruikt worden voor verschillende activiteiten.

 

VERNUFT

Deze zomer presenteert Museum Zaanse Tijd een representatieve en tot de verbeelding sprekende selectie van hedendaagse bijzondere uurwerken; variërend van replica’s van bijzondere historische uurwerken tot nieuwe inventies, natuurkundige wondertjes en schier onmogelijke constructies.

Antieke klokken kwamen eeuwenlang tot stand door samenwerking van groepen gespecialiseerde ambachtslieden: uurwerktechnici, meubelmakers, ornamentgieters en schilders.

Bij de klokken in deze zaal is dat anders. Ze zijn niet alleen 21ste-eeuws, maar ook volledig gebouwd door steeds één maker.

Zulke ‘zelfbouwers’ willen dan ook geen klokken verkopen, maar vooral een bijzondere technische uitdaging aangaan. Ze werken soms jarenlang aan hun klok om een prikkelend idee werkend te maken. En van de meeste bestaat ook maar één exemplaar.

Denk je daarbij aan eenzaam, geïsoleerd monnikenwerk? Mis! De makers zijn namelijk lid van bouwersverenigingen De 4de dimensie, de ‘Klokkengroep ‘s-Hertogenbosch of klokkengroep Eindhoven, kennen elkaar goed en wisselen veel ervaringen met elkaar uit.

Uitgelicht: “Tante Cor”

Dit is een Time Piece gemaakt door F.W. Leeuwerik/Firma A. de Jong (ca. 1934). Het is gemaakt in opdracht van de PTT en het staat beter bekend als de telefonisch tijdmelder “Tante Cor”. Door middel van optische geluidsbanden wordt een menselijke stem weergegeven die door 393131 te bellen de tijd doorgaf na de piep. De leeskop met fotocel schuift door impulsen van de moederklok op. ‘Tante Cor’ was de dame die de stem insprak, die tot 1968 te horen was.

Een kijkje in de werkplaats

Op de bovenste verdieping kunt u, als er voor de wisseltentoonstelling geen videomateriaal is, een kijkje nemen in de werkplaats van een echte hedendaagse klokkenmaker die aan het werken is aan een van onze klokken! We hebben hem gevolgd en gefilmd, en deze film zal op een beamerscherm op ware grote worden vertoond.