Nieuw boek: Het Tijdnetwerk

- 0 reacties

Het Tijdnetwerk is een zeer rijk geïllustreerde uitgave van het MNU over de invoering van de elektrische tijdmeting in het Nederland van de industriële revolutie. Het is geschreven naar aanleiding van de tentoonstelling in het Museum van het Nederlandse Uurwerk, maar het is veel meer dan een catalogus.

Klok van F.C. de Jong
Klok van F.C. de Jong
Ontwerp van L. Prins
Ontwerp van L. Prins

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het boek gaat over de geschiedenis van de elektrische tijdmeting in Nederland en daarmee over de veranderingen in de tijdmeting die in de laatste anderhalve eeuw hebben plaatsgevonden. In het boek leest u de verhalen achter de objecten in de tentoonstelling.

Over de mensen die in de ontwikkeling een rol speelden, over de ideeën die erachter zaten, over successen en mislukkingen.

Professor F. Kaiser, de Meester van de tijd
Professor F. Kaiser, de Meester van de tijd
J.HAddicks
J.HAddicks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over leven en werk van personen als Willem Logeman, Alexander Kaiser, Frans de Jong, F.A. Hoefer, Johannes Addicks, Cor Jamin en Joop Carley is veel onbekende informatie verzameld. Primeurs zijn de geschiedenissen van ENEM en de uitvinder Leendert Prins (mysterieuses met synchroonmotor). Ook wordt de tijdmeting van Maus Gatsonides, de uitvinder van de flitspaal, voor het eerst als zodanig behandeld.

Het bijzonder uitgebreide beeldmateriaal maakt het boek tot een lust voor het oog.

Op Zandvoort
Op Zandvoort
Carleys vliegfiets
Carleys vliegfiets

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit boek is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de tijdmeting in Nederland. Het is ook een eye-opener voor wie belangstelling heeft voor het verhaal van de industriële revolutie in Nederland. In samenhang met andere opkomende netwerken als het spoor en de telegraaf heeft het tijdnetwerk de snelle ontwikkeling van ons land in de IJzeren Eeuw mogelijk gemaakt.

Het boek geeft geregeld inkijkjes in de levens van de betrokkenen. Ook dit maakt duidelijk hoe snel de tijden veranderden.

U kunt het boek bij Museum Zaanse Tijd bestellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *