Schrikkeldag bij Paauwe’s kalenderklokken

- 0 reacties

Eind februari van het schrikkeljaar 2012 is het weer zover. Voor mensen die op 29 februari geboren zijn is het extra feest. Eigenaren van een kalenderklok van Paauwe’s Patent of NUFA Patent hebben echter een probleempje. Het gepatenteerde kalendermechaniek kent geen 29 februari, maar schakelt van dinsdag 28 februari naar woensdag 1 maart.

Chris Gerrits, gespecialiseerd in restauratie van deze collector’s items, adviseert eigenaars het volgende:

Paauwe’s

Wacht tot de volgende dag. De klok staat dan op donderdag 2 maart terwijl het 1 maart is. Nu kunt u (tussen 9.00 uur en 21.00 uur) met het rechtse hendeltje of met het trekkoordje de datum weer naar 1 brengen en dan is alles weer voor 4 jaar perfect. Wie alsnog op problemen stuit, kan bij Chris met vragen terecht op tel. nr. 0318-413158.

NUFA

De NUFA klokken “zien” februari als een maand van 30 dagen. Deze klokken schakelen van dinsdag 28 februari naar woensdag 29 februari en van woensdag 29 februari naar donderdag 30 februari, terwijl het dan (in dit schrikkeljaar) 1 maart is.

Deze dag niets doen, maar wachten tot de volgende dag. De klok staat dan op vrijdag 1 maart, terwijl het 2 maart is. Nu kun je tussen 9.00 uur en 21.00 uur de datum op 2 maart zetten.

De NUFA klokken houden geen rekening met het geringere aantal dagen van februari en moeten dus elk jaar na februari bijgesteld worden!

 

Bedankt, Chris, en hopelijk gaat alles gesmeerd. De Paauwe’s klok in het Museum van het Nederlandse Uurwerk doet het in ieder geval prima en glimt weer als vanouds!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *