Weekend vd Wetenschap: snelheidsduivels

- 0 reacties

Hoe verbreek je een wereldrecord? Altijd al willen weten waarom de klapschaats wereldrecords heeft weten te breken? Hoe meten we die records eigenlijk? En hoe ziet de toekomst van snelheidsduivels en -kampioenen in de sport er uit?

In het landelijke Weekend van de Wetenschap geven twee Pop-up-wetenschappers in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans uitleg over snelheidsmeting in de sport. Zij haken in op de expositie “Het Tijdnetwerk” waarin onder meer aandacht wordt besteed aan de Nederlandse uitvinding van de aantik-plaat voor wedstrijdzwemmen. Vijftig jaar geleden werden onze nationale coryfeeën Erika Terpstra en Ada Kok hiermee wereldkampioen. Tegenwoordig gaat alles in de sport nog veel sneller. 

Maus Gatsonides, uitvinder van de aantikplaat en de flitspaal
Maus Gatsonides, snelheidsduivel en uitvinder van de aantikplaat en de flitspaal

Op zaterdag 3 oktober om 15.00 u. gaat Pop-up wetenschapper Eline van der Kruk in op snelheidsmeting in de sport van de eerste Olympische spelen in het jaar 776 v.C.

Eline van der Kruk
Eline van der Kruk

Hoe deden die oude Grieken dat toen eigenlijk? Hoe weten we hoe snel iemand gaat tijdens een wedstrijd? Wie bepaalt de winnaar? En hoe komt het dat we steeds harder gaan? Eline van der Kruk is in 2013 cum laude afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft als eerste sports engineer van Nederland en beantwoord momenteel in haar promotie onderzoek in Delft, en op het podium van ‘de Science Battle’, de vraag waarom Nederlanders nou eigenlijk zo goed zijn in schaatsen en of het nog harder kan.

Op zondag 4 oktober om 15.00 u. vertelt Pop-up wetenschapper Dionne Noordhof over het verbeteren van wereldrecords in schaatsen.

Dionne Noordhof
Dionne Noordhof

Zij is onderzoeker op het project “Trainingstrategieën voor een optimaal piek- en duurvermogen van schaatsers” en daarnaast universitair docent bij de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Voorafgaand aan dit onderzoeksproject heeft Dr. Dionne promotieonderzoek gedaan naar de efficiëntie van sporten zoals wielrennen en schaatsen. Goede schaatsen, snelle schaatspakken en een topcoach zijn belangrijk voor het verbreken van een wereldrecord. Maar als sporter moet je ook topfit zijn! Wist je dat maar een klein deel van de energie, die jij uit je eten en drinken haalt, wordt gebruikt om te sporten? Als je dat deel zou kunnen vergroten, kun je als sporter betere prestaties leveren en misschien wel een record verbreken. Dionne Noordhof doet hier onderzoek en komt jullie hier alles over vertellen!

Het wekend  van de wetenschap richt zich op gezinnen met nieuwsgierige jongeren tussen acht en 12 jaar. Heb je vragen over snelheidsmeting in de sport of wil je de laatste snufjes weten om je persoonlijke record te breken? Kom dan op tijd naar Museum Zaanse Tijd en zorg dat je plekje op de eerste rij krijgt! Dit mag je niet missen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *